Actueel
Resultaten
In april 2023 heeft het onderzoeksbureau Crisislab een overzicht gemaakt van alle bij hen bekende incidenten met ontplofbare oorlogsresten (OO) in Nederland na 1970. We hopen dat u de incidenten die nog niet staan opgenomen in het overzicht, alsnog doorgeef.
Luitenant-kolonel Rolf Haan is hoofd van het Expertisecentrum van de EODD. Hij neemt u in een praktijkverhaal mee in zowel de organisatie van de EDOD als in de uitvoeringspraktijk van het ruimen.
In het voorjaar van 2022 vond een onderzoek plaats waarin het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) aan alle gemeenten vroeg om deel te nemen aan een peiling over de ondersteuningsbehoefte van gemeenten als het gaat om de inzet van het Kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten (KOO). Twee derde van alle gemeenten nam deel aan de peiling, dat is veel voor dit soort onderzoeken. Daarvoor hartelijk dank richting deze gemeenten.
In januari 2022 spraken we Mario de Wever, projectleider voor het afwegingskader ontplofbare oorlogsresten. We zijn nu een jaar verder en willen graag weten hoe het er voor staat met dat afwegingskader. Dus gingen we weer in gesprek met Mario.
Eén van de grote infrastructuurbeheerders van Nederland, ProRail, is ruim 75 jaar na de oorlog nog steeds volop bezig met het laten opsporen en ruimen van ontplofbare oorlogsresten.
Archeologen en speurders naar ontplofbare oorlogsresten komen elkaar nogal eens tegen. Beiden wroeten regelmatig in de bodem.
De helpdesk van het Kenniscentrum OO ontvangt regelmatig vragen over vernietigingslocaties, ook wel plofplekken of springplekken genoemd.
Hoe kan een afwegingskader gemeenten helpen bij de besluitvorming over ontplofbare oorlogsresten? Hoe kunnen gemeenten invulling geven aan hun taken en verantwoordelijkheden op dit gebied? En wie moet wat doen als er een vondst gedaan wordt?
Deze verkenning richt zich op de rollen, taken en verantwoordelijkheden van gemeenten voor de openbare orde en veiligheid over ontplofbare oorlogsresten.
De gemeente Rheden beschikt over een explosievenkaart. Saskia Theuns, bodemadviseur bij de gemeente, was betrokken bij de totstandkoming ervan. In dit praktijkverhaal licht zij toe hoe Rheden deze kaart gebruikt.