Actueel
Resultaten
Het kenniscentrum ontplofbare oorlogsresten heeft relevante jurisprudentie verzameld over ontplofbare oorlogsresten en die in onze bibliotheek opgenomen.
Duidelijkheid scheppen, zodat iedereen weet wat er te doen staat. Dat wil de gemeente Den Bosch bereiken met het nieuwe beleid rondom ontplofbare oorlogsresten. Specialist Bodem & Bouwstoffen Geert Schuijers dook daarvoor de archieven in.
Voor ontplofbare oorlogsresten zijn geen rijksregels opgenomen in de Omgevingswet. De Omgevingswet biedt decentrale overheden de mogelijkheid zelf decentrale regels op te stellen voor de fysieke leefomgeving.
Eén van de gebieden waar bij de bevrijding van Nederland het hardst gevochten is, is Zeeuw-Vlaanderen. In dit praktijkverhaal gaat Veronique de Caluwé in op de keuzes die de gemeente Sluis maakte bij het aanpakken van de grote hoeveelheid ontplofbare oorlogsresten daar.
Weten of, en zo ja, waar ontplofbare oorlogsresten zouden kunnen liggen is belangrijk om op een veilige manier grondwerkzaamheden uit te kunnen voeren. Ongeveer de helft van de Nederlandse gemeenten liet daarom een kaart daarover maken. De gemeente Enschede is een 'level' hoger gegaan en liet een 'digital twin' van de ondergrond maken.
Gouda heeft niet heel veel oorlogsschade opgelopen. Maar toch voldoende om serieus rekening te houden met ontplofbare oorlogsresten. Hoe doe je dat in de praktijk? Hans Rijzenga van de gemeente Gouda legt dat uit.
Er zijn gemeenten waar veel ontplofbare oorlogsresten liggen en gemeenten waar nauwelijks iets ligt. Waalwijk ligt wat dat betreft er tussen in. Esther Raats beschrijft hoe Waalwijk met oorlogsresten omgaat.
In opdracht van SIVOON stelde Expload een 'Veldwerkinstructie bodemonderzoeken binnen verdacht gebied ontplofbare oorlogsresten' op. Het doel van de veldwerkinstructie is om eenvoudig te beoordelen of en hoe bodemonderzoeken zonder risico’s kunnen plaatsvinden binnen als OO-verdacht aangemerkte gebieden. Deze veldwerkinstructie is geen regelgeving, het betreft een bruikbaar(of praktisch) handvat.
De wijzigingsversie van het CS-VROO bevat de aanpassingen op het onderdeel Vooronderzoek van het CS-VROO-01 en CS-VROO-02.
Regelmatig worden er vragen gesteld over ontplofbare oorlogsresten en archeologie, of wordt gevraagd wie nu eigenaar is van hetgeen wordt gevonden.