Het Kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten ontwikkelt een afwegingskader om gemeenten handvatten te bieden zelf een weloverwogen en transparante beslissing te nemen over het wel of niet opsporen en ruimen van ontplofbare oorlogsresten in het kader van openbare orde en veiligheid.
Op donderdag 18 november 2021 vond de GOO informatiebijeenkomst ‘Achtergebleven Ontplofbare Oorlogsresten in de Gelderse (water)bodem’ plaats. Door de coronasituatie vond de bijeenkomst niet fysiek maar online plaats. Het programma bleef onverminderd interessant!
Ruim 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog liggen in de Nederlandse grond en waterbodem, verspreid over het hele land, nog ontplofbare oorlogsresten. Het nieuwe online Kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten (Kenniscentrum OO) biedt gemeenten kennis over het omgaan met deze explosieven. Deze kennis kunnen gemeenten vervolgens gebruiken om te zorgen dat werkzaamheden in de bodem veilig kunnen worden uitgevoerd.
Het is een langgekoesterde wens van veel gemeenten: halverwege 2021 opent het landelijke kenniscentrum over het omgaan met explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Gemeenten kunnen met deze kennis vervolgens bijdragen aan het veilig uitvoeren van werkzaamheden in de bodem. Kwartiermakers Remco de Boer en Berry van ‘t Wel (Rijkswaterstaat) en afnemer Joost Martens (gemeente Rotterdam) leggen uit waarom het nieuwe kenniscentrum een belangrijke stap vooruit is.