Kennisdelen over Kathymijnen

Het Kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten legde de verbinding tussen de EODD en de explosievenopsporingsbranche, nadat de EODD het afgelopen jaar een relatief groot aantal zogenaamde Kathymijnen ruimde. Het kenniscentrum deelde de resultaten met de branche waardoor deze de gemeenten hierover beter kan adviseren.

Het afgelopen jaar ruimde de EODD zo’n 24 Kathymijnen (Kustenmine Type A), in Zeeland. Dit komt niet vaak voor en ook niet in deze omvang. Een Kathymijn is een anti-invasiemijn, bestaande uit een betonnen blok met daarin een lading explosieven. Op het blok staat een stalen frame met ontstekingsmechanisme. Landingsvaartuigen die tegen het frame aanvoeren, werden zo vernietigd. Eerder bleek dat in de branche behoefte is aan kennis over de staat van deze mijnen na 75 jaar onder water.

In het kader van kennisverspreiding en kennisdeling vroeg het kenniscentrum aan de EODD of het informatie over deze ruiming kon delen. Na een positieve reactie van de EODD is dit dan ook gedeeld met vertegenwoordigers vanuit de branche. Het Kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten hoopt dat de branche door dit soort kennisdeling gemeenten beter kan adviseren.

Vragen over het bovenstaande?

Stel uw vraag aan de helpdesk.

Meer weten?

Bekijk dan ook het nieuwsbericht Ruiming Kathymijnen voor Walcherse kust begonnen.