Praktijkverhalen
Resultaten
De gemeente Rheden beschikt al weer een aantal jaren over een kaart met van explosieven verdachte gebieden. Saskia Theuns, bodemadviseur bij de gemeente, was betrokken bij de totstandkoming ervan. In dit praktijkverhaal licht zij toe hoe Rheden deze kaart gebruikt.
De meeste ontplofbare oorlogsresten die gevonden worden zijn relatief klein. Regelmatig gaat het ook om zwaarder materiaal. Zo ook in Reimerswaal waar twee 500-ponders zijn gevonden.
Het Team Explosieven Veiligheid komt in actie bij de vondst van een explosief of verdacht pakketje. Maar ook als het gaat om ontplofbare oorlogsresten (OO). Wim Hendriks, werkzaam bij politie Nijmegen met als nevenfunctie onder meer Teamleider Explosieven Veiligheid, vertelt over de taken van zijn team en over samenwerking met de EODD en gemeenten.
Na het opsporen en verwijderen van ontplofbare oorlogsresten volgt de volgende stap: het onschadelijk maken ervan. In de bossen tussen Groesbeek (gemeente Berg en Dal) en Nijmegen ligt een vaste vernietigingslocatie. Bram Kerkhoff (Berg en Dal) en Marius van Dam (Nijmegen) lichten toe hoe hun gemeenten tot het gezamenlijk gebruik van deze locatie zijn gekomen en wat er bij het beheer van deze locatie zoal komt kijken.
Sommige gemeenten maken als het om ontplofbare oorlogsresten gaat gebruik van hun Omgevingsdienst. In Midden-Holland is dat het geval. Mark de Boo licht toe hoe zijn Omgevingsdienst de gemeenten ondersteunt.
Veel gemeenten vragen zich af of het nuttig is om een beleidsnota op te stellen over het omgaan met ontplofbare oorlogsresten. Breda is één van de gemeenten die wel een dergelijke nota opstelde.
De toenemende populariteit van magneetvissen veroorzaakt steeds vaker overlast. Verschillende gemeenten, waaronder Amersfoort, namen al een verbod in de APV (algemeen plaatselijke verordening) op om magneetvissen te verbieden.