Actueel
Resultaten
Vanwege de energietransitie moeten er veel nieuwe kabels en leidingen onder de grond gelegd worden. Dat is nodig om elektriciteitsnetten uit te breiden of te verzwaren, of voor de aanleg van warmte- of waterstofnetten. Voor het veilig uitvoeren van die werkzaamheden is informatie over de aanwezigheid van ontplofbare oorlogsresten essentieel.
De Wegwijzer ontplofbare oorlogsresten biedt gemeenten handvatten hoe om te gaan, in het kader van openbare orde en veiligheid, met ontplofbare oorlogsresten. Het derde en laatste thema ‘Beleid’ is nu ook beschikbaar.
Voor de Wegwijzer ontplofbare oorlogsresten, thema beleid zijn een drietal onderzoeken uitgevoerd. Deze worden met dit nieuwbericht onder de aandacht gebracht.
Royal Haskoning DHV voerde een verkenning uit naar de gegevensbehoefte van gemeenten. Een overzichtskaart geeft hierin inzicht.
Het kenniscentrum OO heeft een stuk geschreven over de rol, taak en bevoegdheden van de burgemeester in de omgang met OO.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog vielen ongeveer 8.700 vliegtuigbommen op Rotterdam. De blindgangers werden vaak direct geruimd, maar sloegen soms metersdiep in en konden niet altijd worden opgegraven.
Kevin van Duijn is projectleider bij Team Openbare Ruimte van de gemeente Den Helder. Hij houdt zich dagelijks bezig met het beleid rondom ontplofbare oorlogsresten. Zijn aanpak? Efficiënt werken, de gegevens up-to-date houden en een duidelijk verhaal naar buiten toe.
De meicirculaire gemeentefonds 2024 informeert gemeenten over de gemeentefondsuitkeringen voor 2024 en verder, gebaseerd op de voorjaarsbesluitvorming van het Rijk.
Het kenniscentrum OO heeft voor gemeenten een overzicht laten opstellen van de verschillende soorten kosten met eenheidsprijzen die kunnen voorkomen bij Onderzoek & Opsporing van OO.
De Wegwijzer ontplofbare oorlogsresten biedt gemeenten handvatten hoe om te gaan, in het kader van openbare orde en veiligheid, met ontplofbare oorlogsresten. Het tweede thema ‘Onderzoek & Opsporing’ is nu ook beschikbaar.