Kopie van Bibliotheek
Bibliotheek met (verwijzingen naar) publicaties over de omgang met ontplofbare oorlogsresten.
Zoeken in de index
Hoe denken burgers over risico's van ontplofbare oorlogsresten?
Studenten van de masterspecialisatie Besturen van Veiligheid aan de Radboud Universiteit hebben een publieksonderzoek uitgevoerd. In dit artikel zit een verwijzing naar de resultaten van het onderzoek.
Gemeente Gouda. Gouda is tijdens de Tweede Wereldoorlog een aantal keren gebombardeerd door de geallieerden. Uit ervaring is gebleken dat 10 tot 15% van de afgeworpen bommen en raketten niet is ontploft. Aannemelijk is dat er in de bodem nog een aantal zogenaamde conventionele explosieven zitten.
Platform Blindgangers. Aanvragen suppletie-uitkering opsporen en ruimen van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.
SIVOON en Expload. Het doel van de veldwerkinstructie is om het mogelijk te maken op eenvoudige wijze te beoordelen of en hoe bodemonderzoeken zonder risico’s kunnen plaatsvinden binnen als OO-verdacht aangemerkte gebieden.
SIVOON en Crisislab. Dit is een onderzoek naar het risico bij het uitvoeren van grondboringen (meer specifiek handboringen) in gebieden met een aannemelijke kans op aanwezigheid van OO c.q. verdacht gebied.
Kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten en SIKB. Deze notitie gaat over de samenhang van ontplofbare oorlogsresten met archeologie en eigendom van vondsten.
Kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten. De helpdesk van het Kenniscentrum OO ontvangt regelmatig vragen over vernietigingslocaties, ook wel plofplekken of springplekken genoemd.
VEO. Op 1 januari 2021 trad het CS-OOO in werking. Het CS-OOO stelt geen specifieke eisen aan de inzet van beveiligd materiaal. Dat is een wijziging ten opzichte van het WSCS-OCE.
Kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten. Deze verkenning richt zich op de rollen, taken en verantwoordelijkheden van gemeenten voor de openbare orde en veiligheid over ontplofbare oorlogsresten.
Statisfact. In het voorjaar van 2022 vond een onderzoek plaats waarin het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) aan alle gemeenten vroeg om deel te nemen aan een peiling over de ondersteuningsbehoefte van gemeenten als het gaat om de inzet van het Kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten.
Kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten. Op deze pagina vindt u een voorbeeldtekst van een protocol toevallige vondst voor gemeenten.
overheid. De Arbeidsomstandighedenregeling (Arboregeling) stelt onder andere regels aan certificering en registratie van personen die werken met explosieve stoffen.
EOD. Brief Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) aan VNG over de noodzaak voor het aanwijzen van een vernietigingslocatie binnen gemeentegrenzen.
Overheid. In deze meicirculaire staat onder andere dat in overleg met de VNG over de periode 2021 tot en met 2024 een bedrag van €0,91 miljoen per jaar aan de algemene uitkering onttrokken in verband met de oprichting van het landelijke kenniscentrum voor gemeenten die te maken hebben met explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.
VNG, VEO en Platform Blindgangers. De Vereniging voor Explosieven Onderzoek, VEO, het Platform Blindgangers en de VNG stelden vast dat het van belang is dat de gemeente vooraf het projectplan voor de opsporing beoordeelt op de relevante aspecten voor de openbare orde en veiligheid. Daarom legden deze partijen in het convenant een aantal procedurele afspraken vast over de beoordeling van het projectplan door de gemeente.